Ikoner

Hvad er en ægte ikon?

Panajía Odijítria, eller "Jomfru Maria som viser vejen", er en af de ikontyper som siges at gå tilbage til en original malet af evangelisten Lukas. I dette tilfælde en russisk version med tilnavnet Tichvinskaja.

En ikon er simpelthen et billede. Et hvilkensomhelst billede.

Traditionelt bruges ordet om et "religiøst billede" malet på et stykke træ og som forestiller helgener eller hellige begivenheder; ofte er det underforstået at en "ægte" ikon er meget gammel. Men enhver hellig ikon er en kopi af en tidligere ikon - måske lige med undtagelse af dem som siges at være malet af evangelisten Lukas - og derfor er alle ikoner i en vis forstand "ægte", også selvom de er malet i forgårs.

Det er forholdsvis let at finde en håndmalet ikon, fremstillet af en nulevende ikonmaler, mens gamle ikoner er blevet sjældne, i hvert fald hvis man skal købe dem lovligt. De græske autoriteter har strammet politikken overfor salg og udførsel af antikviteter.

Men de ikoner man finder i butikkerne er som regel mekanisk fremstillet, dvs at det er masseproducerede fotografier af kendte ikoner, printet ud og klæbet op på træplader. Måske opfatter en udlænding disse masseproducerede hellige billeder som snyd, lavet til turisterne. Men i virkeligheden anses de som lige så hellige som de "rigtige" ikoner, og grækerne køber dem og sætter dem op i deres huse med en olielampe foran. Alle ikoner er jo alligevel kopier, så en mekanisk fremstillet kopi adskiller sig i princippet ikke fra en håndmalet kopi - motiverne er de samme.

Ærkeenglen Michael Panormitis, 10 x 7 cm (mekanisk reproduktion)
Festdag 8. november
Indskrift vandret: Ο ΑΡΧΩΝ ΜΙΧΑΗΛ (herskeren Michael)
Indskrift lodret: Ο ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ (Panormitis, dvs fra Panormos: en naturlig bugt der er beskyttet mod vind fra alle retninger)

Ærkeenglen Michael er i græsk kirkekunst enten afbildet som kriger i rustning eller som byzantinsk hofmand i lange gevandter, eventuelt med himmelgloben i sin hånd. Han anses for at være general for englenes hær (αρχηστρατηγός). Men han er også den engel som vejer de dødes sjæle på græske dommedagsbilleder og sender de gode til Paradis og de onde til Helvedes gab.

Ikonen er en kopi af en meget stor ikon på klostret Panormitis på øen Simi. Her er Michael den bevingede kriger, med sværd i hånd, som træder døden under fode. Men en usædvanlig detalje er at han i sin venstre hånd holder et lille svøbelsesbarn, i byzantinsk kunst et symbol for sjælen.

Det er vist kun på Dodekaneserne (Rhodos, Simi og måske andre øer) at Michael har denne form. Han har overtaget den antikke gud Hermes’s rolle som psykopompos, dvs den der henter den dødes sjæl, og i folketroen er han skytsengel. På dette billede er det måske ikke symbolet på døden, men den døde selv som han træder på (bemærk at den døde har en hovedpude!), mens han løfter hans sjæl mod himlen som et løfte om det evige liv.

Michael Panormitis er skytshelgen for øen Simi, hvor hans årlige fest er en stor begivenhed der næsten overstråler påsken. Panormitis er et almindeligt drengenavn på øen og står for navnet Michael.

se/28.12.14


 

 

 

 

Skt. Panteleimon, 25,5 x 19 cm (mekanisk reproduktion)
Festdag 27.juli
Indskrift: Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ. Malet af Stefanos, biskop af Arsinoe

Diptych 1, hvert enkelt billede er 14,5 x 9,5 cm (mekanisk reproduktion)
a) Skt. Georg og dragen
b) Maria med barnet (γλυκοφιλούσα)Diptych 2, hvert enkelt billede er 14,5 x 9,5 cm (mekanisk reproduktion)
a) Maria med barnet (γλυκοφιλούσα), malet af Nikolaos Vranos (?)
b) Skt. Paraskevi, festdag 26.juli. Indskrift: Η αγία Παρασκευή.

Skt. Fanúrios, 26 x 19 cm (mekanisk reproduktion, temmelig mørk)
Festdag 27.august
Indskrift: Ο άγιος Φανούριος. Malet af Hrístos Lióndas, Athen: διά χειρός Χρήστου Μ. Λιόνδα (Αθήναι) 1989 (årstallet skrevet med græske bogstaver

Skt. Barbara, 26 x 19 cm (mekanisk reproduktion, temmelig mørk)
Festdag 4.december
Indskrift: Η αγία Βαβάρα (sic). Malet af Vasilia Papajeorgopulu: χειρί Βασιλείας Παπαγεωργοπούλου 1986 (årstallet skrevet med græske bogstaver

Skt. Irene fra Hrisoválantos-klostret, 26 x 19 cm (mekanisk reproduktion, temmelig mørk)
Festdag 28.juli
Indskrift: Η αγία Ειρήνη του Χρυσοβαλάντου. Malet af munken Mihaíl på Athosbjerget

Skt. Kiprianos, biskop i Karthago, og Justini fra Nikomedia, 26 x 19 cm (mekanisk reproduktion, temmelig mørk)
Festdag 2.oktober
Indskrift: Ο άγιος Κυπριανός, Η αγία Ιουστίνη. "Nyklassisk ikon" malet af Maria Ginala (ΜΑΡΙΑ  ΓΚΙΝΑΛΑ)

Den hellige Visdom med sine døtre: Tro, Håb og Kærlighed, 9,5 x 7 cm (mekanisk reproduktion)
Festdag 17.september
Indskrift: Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ. Malet af Stefanos, biskop af Arsinoe

Skt. Anna med den lille jomfru Maria på armen,  9,5 x 7,5 cm (mekanisk reproduktion)
Festdag 9.december
Indskrift: Η ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ, malet af Stefanos, biskop af Arsinoe

Skt. Paraskeva-Petka, 7 x 6 cm (mekanisk reproduktion)
Festdag 14.oktober
Indskrift: Ο αγιος παρασκεβα (sic!); på bagsiden: Святая мученица Параскева (Svjataja mutjenitza Paraskeva); købt i Vilnius 1996
Ang. den serbiske helgeninde Paraskeva-Petka (11.årh.) se f.eks.: http://en.wikipedia.org/wiki/Parascheva_of_the_Balkans

Guds Moder Iverskaja, 10,5 x 9 cm (mekanisk reproduktion)
Festdag 1.oktober
Indskrift: Μητήρ Θεού (Guds moder). På bagsiden: Иверская икона Божией Матери (Iverskaja ikona Bojnej Materi); købt i Vilnius 1996
Den ikonografiske type er den såkaldte Οδηγήτρια Γοργοεπήκοος, malet af Theofilos-broderskabet, Skt.Anna-klostret på Athosbjerget (Αδελφότης Θεοφιλαίων, Ιερά Σκήτη Αγ. Αννης, Αγιον Ορος)

Stefanos, biskop af Arsinoe

Nogle af ikonerne er gengivelse af ikoner malet af Stefanos, biskop af Arsinoe.

Stéfanos, hvis verdslige navn var Nikólaos Papaharálambos, blev født i Zatúna i Arkadien (Peloponnes) i 1916. Han blev diakon i 1938 og gjorde karriere indenfor kirken; fra 1960 var han abbed for klostret "Skt. Nektarios" i Garjitós, som ligger i udkanten af Athen, ved kvarteret Jérakas. Klostret hører under patriarken af Alexandria, som i 1976 udnævnte Stéfanos til biskop af Arsinoe i Egypten; der har ikke været en græsk-orthodoks menighed i Arsinoe i over 1000 år, så titlen er en ren ærestitel uden ret mange forpligtelser. Stéfanos har sikkert haft tilstrækkeligt med fritid til at sidde i sit kloster og male ikoner. Han døde i 1994.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Sophie | Svar 21.02.2014 11.58

Hej Gionis,
Meget fin side, men kan du ikke oplyse lidt om dig selv? Jeg vil gerne bruge nogle af dine posts i min undervisning i old. Mvh. Sophie

Gionis 21.02.2014 14.32

hej Sophie,
tak for rosen...;o)
du kan læse lidt om mig på den underside som hedder GIONIS - du kan også sende en mail til mig (adressen står på hovedsiden)

Birthe Wied | Svar 26.08.2013 12.49

Spændende...

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

05.12 | 15:22

Hej ginios.dk

Jeg er ved at skrive SRP omhøjreradikalisering i økonomiske krisetider.Kan en person bag siden kontaktses? Og er oversættelserne autoriteret?

...
21.02 | 14:32

hej Sophie,
tak for rosen...;o)
du kan læse lidt om mig på den underside som hedder GIONIS - du kan også sende en mail til mig (adressen står på hovedsiden)

...
21.02 | 11:58

Hej Gionis,
Meget fin side, men kan du ikke oplyse lidt om dig selv? Jeg vil gerne bruge nogle af dine posts i min undervisning i old. Mvh. Sophie

...
26.08 | 12:49

Spændende...

...
Du kan lide denne side