Den alternative by

Athens fremtid?

Lillejuleaften sendte DRs P1 featuren "Nyt liv på vej i Grækenlands hovedstad", lavet af journalisten Lasse Soll Sunde. Den kom som sidste indslag i programmet Orientering, kl. 17.50, og kan høres her.

Det var, for en gangs skyld, en optimistisk udsendelse om Grækenland: butikkerne i Athens centrum genåbner, små café’er springer op allevegne, der bygges nye store museer, en ny opera og et nyt nationalbibliotek, og der er planer som skal gøre byen grønnere og kønnere, mere indrettet på forgængeres og cyklisters behov.

Ikke mange af disse planer for byens udvikling er nye. Det nye er at en journalist fokuserer på dem.

Andre fokuserer på fattigdom og ulykke, elendighed hos de mange indvandrere, fortvivlelse hos fattige pensionister, vold og had hos nazisterne i Athens gader.

Staffan Löwstedt, som er billedredaktør og fotograf på avisen Svenska Dagbladet, har lavet en udstilling, "Chasing Shadows", med sort/hvid billeder som han selv beskriver som "klassisk gadefotografi fra en by i frit fald". Han boede i ti dage i Athen og oplevede "en by som er blevet tavs".

Hans billedverden er mørk og deprimerende i al sin æstetiske skønhed, se her.

Et lyst og fremadrettet Athen eller et mørkt og dødsdømt? Det sete afhænger af øjnene som ser.

Men Grækenland kunne efterhånden godt trænge til lidt positiv branding.

se/27.12.14

Byplan for Athens centrum
Staffan Löwstedt: fötter
Staffan Löwstedt: man i Aten

Cykling, igen-igen

Avisen ETHNOS fortæller 21.5.2013 at de betjente som skal patruljere på de efterhånden mange gågader i Athens centrum skal færdes - til cykel !

Borgmesteren siger at betjentene bliver specialuddannede - i cykling? - og at dette  er starten på en ny æra hvor det skal være muligt at leje cykler på 70 forskellige steder i byen.

Hvordan det skal kombineres med fodgængerne på gågaderne og med biltrafikken iøvrigt, siges der ikke noget om.

Cykelstier ligger desværre nok langt ude i fremtiden men, som borgmesteren siger, "Den der venter kan blive konge af Sverige" (omskrevet af mig).

Hvad betyder stjernesymbolet?

Den graffito fra mit slide show om Athens 'street art' som forestiller en lille grim, næsten nøgen man med en blomst i hånden (se nedenfor) indeholder også en stjerne med noget krimskrams omkring.

Den femtakkede stjerne indeholder et A indskrevet i en cirkel, et velkendt anarkistisk symbol.

Et A indskrevet i en stjerne (uden cirklen) er også et anarkistsymbol som bl.a. bruges som logo af "Ildcellernes sammensværgelse", en ny-terroristisk anarkistisk gruppe som sandsynligvis er dannet efter de voldsomme og langvarige ungdomsuroligheder i Grækenland i december 2008.

Men i denne graffito skal man - forhåbentlig - blot forstå stjernen som en mere generelt anarkistisk symbol, uden særlig reference til terrorgrupper.

De to nederste spidser af denne anarkistiske stjerne gennemskærer logo'et for partiet Pasok (t.v.) og Nea Dimokratia (t.h.), altså to af de tre partier som siden sommeren 2012 har administreret diktaterne udstedt af troika'en: EU, Den europæiske centralbank og Den internationale valutafond (IMF).

Stjernens øverste tre spidser borer sig ind i henholdsvis Den europæiske Centralbanks logo (t.h.), EU's logo (t.v.) og IMF's logo (f.o.).

Så det tilsyneladende uskyldige ornament står altså for anarkisternes modstand mod og bekæmpelse af Grækenlands nuværende regering og dens følgagtighed overfor de vestlige magtapparater.

EU's logo
IMF's logo
Den europæiske centralbanks logo
Partiet Pasok's logo
Partiet Nea Dimokratia's logo indtil 2010
Logo for terrororganisationen Sinomosía pirínon tis fotiás (Ildcellernes sammensværgelse)

Bike Art

For nogen tid siden kunne danske medier fortælle at grækerne nu er blevet så fattige at de er nødt til at cykle i stedet for at køre bil. Men det er nu ikke helt sådan det forholder sig.

Før i tiden blev en cykel nærmest anset som legetøj, noget man lod sine børn køre på om søndagen når man var en tur i den lokale park. Ingen drømte om at bruge den som seriøst transportmiddel i byerne. Men den holdning har ændret sig totalt, og nu er cyklen blevet symbol på at man er med på noderne, en del af den moderne verden, fuld af energi og fremdrift.

Når en af de store græske aviser på forsiden udlover en cykel som præmie i en konkurrence, ved man at cyklen har ændret status. Når et glittet rejsemagasin laver en flersidesartikel om cyklen, der forklarer hvilken model man skal købe, hvordan man skal vedligeholde den og hvor man kan køre hen på cykelferie, er det et udtryk for at der er kommet et helt nyt syn på fænomenet. Og når et stort foretagende betaler søndagsaviserne for at placere et tillæg som reklamerer for mountainbikes, løbebånd og fitnessmaskiner til hjemmebrug, så er det nok ikke beregnet for fattigrøvene.

I Thessaloniki har der hvert år siden 2008 været afholdt et World Naked Bike Ride, hvor nogle kører nøgne på cykel og andre er bemalet i festlige farver. Optoget er ledsaget af musik og optræden, som man f.eks. kan se det her: http://www.youtube.com/watch?v=gBe1TbMgLwk

I Athen blev centrum spærret af i et par timer den 10.februar 2013 for at give plads til en cykel-event til fordel for diabetessagen - måske ligefrem for at gøre opmærksom på at motion kan modvirke fedme og sykkersyge? Og hver fredag aften kører et stort antal cyklister en tur rundt i Athen i et kæmpeoptog. I det mere ydmyge hjørne kan man nu få take out fra café'en bragt til døren på cykel.

I Athens lufthavn har der været en udstilling om og med cykler og med malerier inspireret af cykler og graffitikunst: Bike Art. Og en butik i et elegant museum sælger dekorerede cykler af papmaché, hele små kunstværker.

Cyklen er koblet med storbyaktivisme, gadekunst, politisk aktivitet på venstrefløjen, økologi, dyrevelfærd og meget andet som opleves som fremtidens leveform. Grækerne bruger cyklen af mange af de samme grunde som vi: den er i nogle situationer hurtigere og mere fleksibel end bilen, den er renere for miljø'et, det er sundere at cykle. Men også fordi de oplever den som noget nyt og smukt, noget som bringer håb.

Fra en 'bike art' udstilling i Athens lufthavn
Små cykler af papmaché i en museumsbutik i Athen
Den store café-kæde Grigóris bringer ud på cykel
Cykelparkering ved Akropolis - graffito'en siger: Det er Staten som er terrorist
Hver fredag aften samles cyklister til en fælles tur gennem Athens gader

Street Art

Vi har mister alt - men så har vi jo heldigvis euro'en

Det vi kalder street art, kalder grækerne faktisk 'bike art', altså 'cykelkunst'. Forklaringen på det fortjener sin egen artikel. Her vil jeg nøjes med at præsentere lidt af Athens gadekunst, dels de traditionelle politiske graffiti, dels nogle mere romantiske nyskabelser.

De fleste graffiti er korte og fyndige, f.eks. "Arbejd - konsumér - krepér !"  Eller det fantasiløse "Fuck the euro". Men mange skriver længere budskaber, politiske, filosofiske, poetiske.

Prisen tager det stilfærdigt ironiske "Vi har mister alt - men så har vi jo heldigvis euro'en". Samme budskab siges nøgternt med det profetiske: "Indvandrerne viser os hvordan vores egen fremtid bliver" - parkerne i Athen er om natten fulde af indvandrere som intet ejer, udover det tæppe eller den papkasse de sover i.

Men der er også bid i de mere poetiske budskaber: "Vi ødelægger det nuværende fordi vi kommer fra fremtiden". Mange graffiti er på vers og rimer som regel: "Hverken fascisme, eller demokrati, ned med staten, for evigt anarki".

Andre har økologi og dyrevelfærd på hjerte, som i dette udsagn: "Vi går ind for forsøgsdyr, så længe det er videnskabsmændene som laver forsøg på sig selv".

Helt uden (verbalt) budskab er det lille labyrintiske rektangel som forkynder "Dette er et digt". Det er beslægtet med byens mange billeder på facader, plankeværk, S-tog osv, som forstår sig selv som kunst - selv om det ofte kan diskuteres!

De heldige i Athen som har en tagterrasse eller altan, planter straks en have. Når man kun har en stuelejlighed, må man jo male et landskab på ydermuren i stedet for. Eller ornamenter på betonsøjlerne. Eller en lille grim mand kun iført hat og T-shirt.

Arbejd - konsumér - krepér !
Indvandrerne viser os hvordan vores egen fremtid bliver
Vi ødelægger det nuværende fordi vi kommer fra fremtiden
Hverken fascisme, eller demokrati, ned med staten, for evigt anarki
Vi går ind for forsøgsdyr, så længe det er videnskabsmændene som laver forsøg på sig selv
Dette er et digt
En grim lille mand med en rød 'farvebombe', en blomst i hånden og et symbolmættet stjernesymbol

Athens hængende haver

Athen skildres ofte som en stenørken, men faktisk er byen meget grøn: bare læn hovedet tilbage og kig op på tagene og altanerne. Eller stig i vejret og kig ned på byen. Selv midt på glasfacaderne bliver der plads til træer!

(jævnfør slideshowet her nedenfor)

Det traditionelle Athen

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

05.12 | 15:22

Hej ginios.dk

Jeg er ved at skrive SRP omhøjreradikalisering i økonomiske krisetider.Kan en person bag siden kontaktses? Og er oversættelserne autoriteret?

...
21.02 | 14:32

hej Sophie,
tak for rosen...;o)
du kan læse lidt om mig på den underside som hedder GIONIS - du kan også sende en mail til mig (adressen står på hovedsiden)

...
21.02 | 11:58

Hej Gionis,
Meget fin side, men kan du ikke oplyse lidt om dig selv? Jeg vil gerne bruge nogle af dine posts i min undervisning i old. Mvh. Sophie

...
26.08 | 12:49

Spændende...

...
Du kan lide denne side