Byens lyspunkter

Street Art i København

Hvor er det bare dejligt at der findes folk i København som bruger tid og kræfter (og penge) på at udsmykke byen for os andre!

Jeg tænker på alle de anonyme street-artister som hænger oppe i tagene for at skrive fyndord ned ad husmurene, på dem som sætter farverige fuglekasser op i kastanjetræerne eller lægger en kæmpe hotdog ud i Sortedamssøen, dem som omsorgsfuldt giver standere og lysmaster halstørklæde på i denne kolde tid, eller som sætter hjerter i cyklisternes trafiklys.

Hvem er de mon? Lister de rundt om natten for at udføre deres muntre gerning?

Hvis de bliver pågrebet, bliver de forhåbentlig ikke straffet men får en fortjenstmedalje. Og dog: man kan frygte at Københavns Kommunes humoristiske sans ikke rækker til at påskønne deres bedrifter.

Kærlighedserklæring til Øbrohallen

Kurbadet i Øbrohallen i København må være det nærmeste man kan komme paradis på disse kølige breddegrader. De har et caldarium, de har indtil flere sauna'er, et specielt fod-terapiområde, et dampbad med tilhørende voldsomt og iskoldt styrtebad - og så er der jo jacuzzi'en.

Hvor andre spa'er har en lille rund jacuzzi, som er overfyldt hvis man er flere end fire personer og hvor man er nødt til at flette tæer med dem der sidder overfor, så har Øbrohallen... ja, hvordan skal jeg beskrive den, andet end at det er den bedste jacuzzi jeg kender. Den er stor, rektangulær, med rigelig plads til 12-15 personer, med jetstrømme som kæler og masserer, og så er den VARM: 37 grader.

Lige når man nedsænker sit luksuslegeme i vandet føles det næsten brændende. Men man vænner sig hurtigt til varmen, og når man omsider får taget sig sammen til også at kigge sig omkring, hviler hovederne hele vejen rundt på kanten af jacuzzi'en med salighed malet i alle ansigtstræk. Det er ren, hedonistisk, sensuel nydelse.

Jacuzzi'en er perfekt til small talk og hyggesnak, og der bliver snakket. Man får underholdning for alle pengene, f.eks. når 12-15 gravide hygger sig sammen, eller når en flok muskelsvulmende, multitatoverede mænd slapper af, eller når et par yngre, fremadstormende herrer udveksler tips om skatteunddragelse og fiktive kontorer i Hongkong, eller når en klan af indvandrere genoplever den varme de har måttet flygte fra og formodentlig savner.

Men når jeg elsker Velfærdsstaten, Københavns Kommune og Øbrohallen, er det fordi de har reddet mig fra at blive invalid.

Her er det nok på sin plads at minde om at jacuzzi'en er opstået ca 1950 som et middel til lindring og helbredelse af sygdom: en siciliansk immigrant til USA ved navn Jacuzzi, som levede af at fremstille hydraulik og pumper til landbruget, fik en søn som havde en smertefuld gigtlidelse. Faderen nedsænkede en af sine pumper i det varme badekar og jacuzzi'en var opfundet.

For mit eget vedkommende: efter et grimt styrt og et kompliceret knoglebrud gik der 4 (FIRE) MÅNEDER før det offentlige tilbød mig genoptræning - jeg tør slet ikke tænke på hvad der var sket hvis jeg havde ventet så længe! Jeg kunne godt se vantroen i hospitalspersonalets øjne når jeg fortalte dem at jeg ville blive i stand til at svømme butterfly igen - jeg ville ikke nøjes med mindre. Vores ambitionsniveau var helt klart meget forskellige!

I stedet begyndte jeg min egen genoptræning i jacuzzi'en allerede fire uger efter styrtet. Det varme vand bløder musklerne op og får en til at slappe af, og det mildner de konstante smerter som man har. Vandet bærer en oppe, så man i starten kan nøjes med udstrækningsøvelser af de svage og smertende muskler, men efterhånden kan man inddrage styrketræning, netop ved at bruge vandet som modstand. Og det er her at størrelsen af jacuzzi'en er vigtig: der skal jo være plads til at man kan lave sine øvelser. Desuden kan man lade jetstrømmen massere musklerne, hårdt eller blidt efter behov.

Jeg begriber ikke at læger og hospitaler ikke automatisk henviser patienter til genoptræning i et varmtvandsbassin, fortrinsvis en jacuzzi naturligvis. Det måtte kunne spare samfundet for udgifter og patienter for unødig lidelse. Svømmehallerne og spabadene står der jo allerede og deres priser er meget rimelige. Jeg kan gå otte gange i kurbad for det som en halv times massage koster, garanteret noget lignende for en halv time hos ergoterapeuten.

Med al respekt for bolde og elastikøvelser: de er ikke ligefrem forbundet med samme glæde og nydelse som jacuzzi-genoptræningen. Og alt andet lige kan glæden da kun fremskynde helbredelsen...

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

05.12 | 15:22

Hej ginios.dk

Jeg er ved at skrive SRP omhøjreradikalisering i økonomiske krisetider.Kan en person bag siden kontaktses? Og er oversættelserne autoriteret?

...
21.02 | 14:32

hej Sophie,
tak for rosen...;o)
du kan læse lidt om mig på den underside som hedder GIONIS - du kan også sende en mail til mig (adressen står på hovedsiden)

...
21.02 | 11:58

Hej Gionis,
Meget fin side, men kan du ikke oplyse lidt om dig selv? Jeg vil gerne bruge nogle af dine posts i min undervisning i old. Mvh. Sophie

...
26.08 | 12:49

Spændende...

...
Du kan lide denne side